Kokous 23.7 Lahti

Mielemme on puhdas, meillä on tietoa, kärsivällisyyttä ja ystävällisyyttä, meillä on Pyhä Henki, vilpitön rakkaus, totuuden sana ja Jumalan voima. Aseinamme ovat vanhurskauden miekka ja kilpi.” (2. Kor. 6:6-7)

 

Sakramenttiseparatismia vastustavien kokous pidettiin Lahdessa 23.7.2016. Kokousväkeä oli paikalla 750, kokousväki oli päälinjoissa ajatuksiltaan varsin yhtenäinen

Eija-Marja Sipponen, Lahti

Tapani Ihalainen, Lahti

 

Yhdistyksen ylimääräinen kokous 30.4.2016 Helsinki

Kotimaa24 uutisoi kokouksesta. Tämä sivusto on saanut Kotimaalta uutiseen maksuttoman linkin.

Kyselijöille tiedoksi: Esikoislestadiolaiset ry:n hallituksen kantaa ei voida julkaista täällä, koska siihen ei ole annettu lupaa.

puheenvuorot:

Kokouksen avaus: Eljas Waltari, Lahti

Marketta Ihalainen, Lahti

Jouni Vallinen, Lahti

Pekka Väänänen, Helsinki

Aleksi Halme, Lahti

Antero Ihalainen, Lahti

Eija-Marja Sipponen, Lahti

Tapani Ihalainen, Lahti

 _____________________________________

Miten nimienkerääminen käynnistyi?

Kesälähetyksen aikana erityisesti iäkkäämpi sukupolvi huolestui sakramentteihin kohdistuvista muutospaineista. Pohdinnoissa oli, miten tavallinen seurakuntalainen voi vaikuttaa isoon kysymykseen?

Tämä johti siihen, että vastuuta kantavia henkilöitä eri paikkakunnilta kokoontui Hämeenlinnassa 24.7 pohtimaan syntynyttä tilannetta. Koolla oli kristittyjä mm. Lappeenrannasta, Helsingistä, Tampereelta, Hämeenlinnasta, Turusta ja Lahdesta. Kokous totesi, että nimienkerääminen on hiljaisen ja kaikkien seurakuntalaisten tapa saada ilmaistua mielipiteensä. Kokous päätti, että nimienkeräys on aloitettava mahdollisimman pian jo seuraavalla viikolla.

Kokoontumisessa todettiin, että nimienkeräyksessä täytyy olla joku nimetty henkilö, joka kantaa vastuuta, ohjeistaa, informoi ja käy vuoropuhelua eri osapuolien kanssa. Tehtävä vaatii paljon aikaa ja panostusta. Kokoontumisessa ei löydetty nimienkeräämiselle tällaista henkilöä, asia jätettiin myöhemmin selvitettäväksi.

Lähetysmiesten asettaman työryhmän aikataulu on tiukka. Tulevissa jouluseuroissa Jellivaarassa työryhmän tulokset esitellään ja päätös tehdään loppiaisseuroissa 2015. Tästä syystä nimienkeräyprojekti ei voinut jäädä odottelemaan sopivan projektipäällikön löytymistä. Nimienkeräyssivusto avattiin Hämeenlinnan kokouksen toiveita noudatellen hiukan ”myöhässä” 3.8. klo 20:30.

Lähetysmiesten asettama työryhmä

Esikoislestadiolaisuudessa on käynnistetty kesällä 2014 valmistelutyö
pyhien sakramenttien, kasteen ja ehtoollisen ottamiselle omille
rukoushuoneille ja omien saarnaajien toimitettaviksi. Tämä on
aiheuttanut seurakunnassamme hätää ja vakavaa huolestumista
valmisteltavan muutoksen seurauksista ja vaikutuksista nykyisille ja tuleville sukupolville.

Sakramenttiyhteyksien muutoksille on perustettu työryhmä. Tämä selviää seurakunnalle suunnatusta julkilausumasta, joka on luettu kesäseuroissamme Helsingissä 6.7.2014:

 Suomen lähetysmiesten ja vanhimpien yhteisessä kokouksessa on päätetty perustaa työryhmä, joka tutkii ja valmistelee alttarin sakramentin toimittamista omilla rukoushuoneillamme, kuten Ruotsissa, Norjassa ja Amerikassa, ja kasteen toimittaisivat omat saarnaajamme. Lähetysmiehet esittelevät tulevana jouluna Jellivaarassa työryhmän esityksen, joka sisältää kaste- ja ehtoolliskaavat. Ja asiasta keskustellaan loppiaisena 2015 saarnaajien kokouksessa, missä päätetään jatkotoimenpiteistä. Ja tähän mainittuun työryhmään kuuluvat Pekka Liuksiala, Heikki Purtanen, Seppo Karhu, Unto Rantanen, Reino Haimilahti, ja Veli-Matti Koskimaa.

Ja, täällä on Suomen lähetysmiesten nimet ja luen ne: Pekka Liuksiala, Eino Ruusula, Seppo Karhu, Arvo Konttinen, Raimo Haimilahti, Tatu Helvilä, Unto Rantanen, Reino Haimilahti, Pauli Nuutinen, Sakari Siltala, Seppo Parviainen, Timo Hämäläinen, Veli-Matti Koskimaa, Ilkka Salomaa, Heikki Purtanen, Toivo Kärki, Tapio Laukkanen, ja Pauli Väänänen.

Sitten tässä on Lapinmaan vanhinten lausuma. Tuemme edellä mainittua päätöstä täydestä sydämestämme. Päätös on Lapinmaan neuvon mukainen. Gunnar Persäter, Håkan Gustavsson, Lars Larsson ja Odd Minde.

On tärkeää, että seurakuntalaiset ja sananpalvelijat laajalla rintamalla ilmaisevat kantansa työryhmään valituille, sekä muille lähetysmiehille. Työryhmän jäseniltä on hyvä kysyä esimerkiksi päätöksen seurauksia, mitä muutos merkitsee minulle, lapsilleni ja lastenlapsilleni?

Lähetysmiesten ja vanhimpien valitseman työryhmän jäsenten nimet:

Unto Rantanen
Reino Haimilahti
Seppo Karhu
Veli-Matti Koskimaa
Heikki Purtanen
Pekka Liuksiala

Muutos koskettaa jokaista. Tämän sivuston kautta on mahdollisuus ottaa kantaa vastustaen tällaista muutoskehitystä.

Nimienkeräyksen tulokset ja kannanotto toimitetaan edellämainitulle työryhmälle ja lähetysmiehille. Lähtökohtaisesti nimilistaa ei toimiteta. Jos nimilistan aitoutta epäillään, voi tulla tilanne, että nimilista on näytettävä työryhmälle. Tällöin työryhmältä edellytetään luottamuksellisuutta.

Nimilistasta poistetaan mahdolliset ”tuplat” ja muut epämääräiset. Nimilista hävitetään n. vuoden kuluttua keräyksestä.

Kysymyksiä voi esittää Tapani Ihalaiselle sähköpostitse osoitteeseen tapani.ihalainen (at) phnet.fi ja puhelimitse numeroon 040 720 1719.